Над два милиона лева са щетите от бедствието в Родопската яка

Всички села в община „Родопи”, засегнати от бедствията,  вече имат постоянно водоподаване – съобщи по Радио Пловдив кметът Пламен Спасов по повод оплакванията от жители на Храбрино,  че нямат вода. 

Проблемът с рухналия  мост в Първенец обаче се усложнява, призна кметът.  Идеята за  временен понтонен мост от  военните практически  пропада по технически причини – оказва се, че е невъможно да бъде монтиран никъде заради тежкият терен.  Според Пламен Спасов все пак има надежда,  тъй като утре той ще има среща с експерти на ГУСВ, с  които се обсъжда възможността  за сглобяема стоманена конструкция.  Така  този мобилен мост ще възстанови връзката между  Първенец и Брестовица до построяването на нов на мястото на рухналия от потопа.

Общата сума за въстановяване на  щетите  във всички засегнати  селища вероятно ще надхвърли два милиона лева, предположи  кметът на община „Родопи”. По думите му това включва както разрушената инфраструктура, така и помощта за хората  с разрушени и пострадали имоти.

Сумата ще се търси от  Фонда за бедствия и аварии,  за което вече са подадени  необходимите документи,  но до момента  отстраняването на щетите  се поема изцяло от бюджета на община „Родопи”,  добави кметът  Пламен Спасов.  /БНР/