Дедево бавно и мъчително се възстановява от бедствието

В Пловдивския регион обстановката след опустошителните наводнения в родопската яка постепенно се нормализира, съобщават аварийните служби.

Бедственото положение в шест от седемте села в община „Родопи” е отменено, с изключение на село Дедево, което все още е изолирано, заради затворения 9-километров път от Храбрино към него.

Пред Радио Пловдив кметският наместник  в Дедево Стефан Папазов съобщи, че ситуацията бавно се успокоява, в селот има  ток и вода, но тя все още не е годна за пиене. Рухнали са 2 къщи и три подпорни стени, активизирали са се много свлачища, главно по направлението Дедево – Бойково. Пътят към селото ще бъде възстановен до две седмици.  В момента по него се пропускат само леки автомобили и то в едно от платната.

Кметът на община „Родопи” Пламен Спасов  вече обяви, че  функционира обходният път от разклона при винарската изба край Храбрино в посока Извор.

Чрез него се стига до моста в центъра на Храбрино и оттам се осъществява вързка с останалите високопланински селища, без Дедево. Част от Храбрино има вода, а директорът  на „ВиК“-Пловдив Манол Генов увери, че водопроводната система на селото ще бъде  възстановена изцяло до края на днешния ден. /БНР/