Проф. Боян Дуранкев: Няма икономически аргументи за актуализацията на бюджета

проф. Боян Дуранкев
проф. Боян Дуранкев

Икономически погледнато, актуализация на бюджета не е необходима. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Боян Дуранкев, икономист от УНСС. По думите му, двата мотива, които бяха представени за актуализацията, са чисто политически, а не икономически.
Той припомни, че първият мотив е постигнатото споразумение при срещата на политическите партии с президента, а вторият е, че за служебното правителство са необходими по-големи буфери от наличните в момента.
„В по-дългосрочен план, може би ще се покажат скритите мотиви, които не бяха изказани на извънредното заседание на парламента. То беше представление, което изглеждаше като генерална репетиция или предпремиера на нова политическа коалиция, която се формира“, коментира Дуранкев.
Той увери, че бюджетът до края на октомври е успешен, защото осигурява финансова стабилност на държавата.Икономистът подчерта, че на вчерашното извънредно заседание на са били дадени примери за това в какви обстоятелства може сегашният бюджет да не достигне. „Остава да следим големите пари. По теория на конспирацията, зад тези 3,4 млрд. лв. може би стои идеята стабилната държава да подкрепи нестабилния частен сектор. Може би с тези пари ще се спасят една или повече затруднени финансови институции“, допълни проф. Дуранкев. Ако с парите на данъкоплатеца се спасят големите пари на онези, които имат риск да ги загубят, това спокойно може да бъде наречено кражбата на десетилетието, посочи още икономистът.