Цветан Василев източвал КТБ през 120 фирми

Скандалният банкер лично одобрявал и раздавал кредитите

Цветан Василев лично е източвал КТБ в качеството си на шеф на надзора на трезора през над 120 дружества, управлявани от около 200 негови подставени лица. Това се казва в кърваво писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и квесторите на БНБ, изпратено и до медиите, подписано от част от въпросните формални управители и собственици на дружествата.

Според техните твърдения повече от 3,5 млрд. от всички 5,4 млрд. лева кредити, раздадени от трезора, са отишли именно към свързани с Василев фирми. Той самият пък
лично одобрявал и разпореждал всеки от заемите към кое дружество да отиде. Сред хората, подписали писмото, са бившата дясна ръка на банкера Бисер Лазов и управителят на няколко от ключовите му дружества Теодора Танева.

Двамата са основните свидетели на прокуратурата срещу обвиняемите за източването на близо 206 млн. лева от КТБ. Друг от подписалите се е Иван Стойков – бившият управител на „Бромак”, чрез което Василев е мажоритарен собственик на трезора. Стойков също присъства в кориците по делото, като обвиняемите твърдят, че именно на него били предадени в чували въпросните милиони. Впоследствие обаче експертиза показа, че подписът му бил фалшифициран.

„Ние, подписалите това обръщение, сме служители в инвестиционен посредник и финансова къща „Фина” или сме близки хора – роднини и приятели на служители на същите дружества и/или на КТБ. Ние сме обикновени хора, поставени формално в ситуацията да сме собственици или управители на тези дружества.

Всеки от нас е изпълнявал своите служебни задължения в качеството си на директори, счетоводители, секретари, организатори, шофьори, охранители, брокери и т.н.”, пишат авторите на писмото, като посочват, че са били вербувани от Василев „безвъзмездно” да бъдат шефове във фирмите, които пък получавали кредити от КТБ за различни бизнес начинания на банкера.

„Сумите се използваха по разпореждане на Цветан Василев, включително и в брой от касите на тези дружества”, обясняват още те, като казват, че към момента по документи в касите на тези фирми има над 170 млн. лева.

Пари, които лично банкерът казвал какво да се правят. „За всички тези активи и бизнеси Цветан Василев претендираше през годините, че са негов бизнес. Всички те обаче са финансирани през годините пряко или през други фирми от страна на КТБ”, пишат авторите, които твърдят, че дори не знаели за какво са отивали кредитите, макар цялата схема да е продължавала с години.

Те посочват също, че от началото на юни 2014 г. Василев е в чужбина и отказва да се върне в страната и да поеме отговорността, както за източването на КТБ чрез раздадените кредити, така и за съдбата на дружествата, теглили заеми. В това число и за погасяването на въпросните суми, което от писмото става ясно, че няма наличности, с които да се прави. По думите им в същото време част от тези фирми имали реални активи и управителите им в момента „стават обект на нездрав интерес и са поставени под натиск да извършват разпоредителни сделки с тези дружества или с притежаваните от тях активи”.

„Вече има такива примери, за които медиите съобщиха”, пишат още подставените лица на Василев. Преди няколко дни пък, именно с мотива, че има риск от масова разпродажба на имущество на фирми, теглили кредити от КТБ, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя прокуратурата да наложи запор върху всички активи на трезора. В това число и на обезпеченията по кредити. /Монитор/