Партиите пак ще търсят консенсус парламентът да заработи

Председателят на Народното събрание Михаил Миков за трети път свиква парламентарните сили на консултации в опит да се постигне съгласие за седмичната програма на депутатите. След провалените две последни заседания на парламента заради липса на кворум, управляващите не са песимисти, че Народното събрание ще може да работи нормални тази седмица.

Заседанията в четвъртък и петък се провалиха, тъй като ГЕРБ не се регистрира, а от 1 юли „Атака“ бойкотира парламента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите му ще осигурят кворум само за оставката на кабинета „Орешарски“ и ще влязат в зала само за „правилната“ актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Хората на Борисов подкрепят искането на съсловните организации за допълнителни 328 млн. лв. за здравната каса, докато правителството предлага 225 млн. лв. Борисов има възражения и срещу предложения с актуализацията на републиканския бюджет таван на държавния дълг – той настоява за още 3.4 млрд. лв. и в бюджета да се отрази реалният дефицит, който според него е около 7% от БВП.

БСП обаче подкрепи правителственото предложение за промяна на бюджета на касата и отхвърли актуализацията на държавния бюджет, защото така щяла да признае провал на управлението. /Сега/

В левицата са скептични, че днес ще се постигне съгласие за продължаване на работата на парламента и вероятно единственото заседание до разпускането му ще е за приемане на оставката на кабинета „Орешарски“, която се очаква до края на тази седмица.