Арести на десетки висши полицейски служители в Турция

Десетки високопоставени полицейски служители в Турция бяха задържани по обвинения за шпионаж и незаконно подслушване в рамките на антикорупционното разследване срещу приближените на премиера Ердоган, съобщи във вторник Ройтерс, позовавайки се на СиЕнЕн Тюрк.

Най-малко 76 полицейски служители в 22 провинции в страната са били арестувани по подозрения за формиране на престъпна организация и незаконно подслушване на телефони, само няколко седмици преди президентските избори, на които ще се кандидатира и настоящият премиер Реджеп Ердоган. 40 действащи и пенсионирани топ полицейски офицери са били арестувани в Истанбул. Твърди се, че между задържаните е и бившият ръководител на антитерористичното звено на полицията в Истанбул Йомер Кьосе.

Според местни медии повече полицаи са били на постове, ключови за антикорупционното разследване, което започна през декември 2013 и доведе до оставката на четирима министри и задържането на редица бизнесмени, близки до Ердоган.

Полицията в Истанбул е отказала коментар.

Премиерът определи антикорупционното разследване като заговор за отстраняването му, организиран от „паралелна държава“, лоялна на влиятелния духовник Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, но има връзки в полицията и съдебната система в Турция. Ердоган обвиниява движението на Гюлен „Хизмет“ в организиране на скандала, като нелегално е подслушвало хиляди правителствени телефони и е публикувало манипулирани записи в социалните мрежи.

Ройтерс припомня, че вече хиляди полицейски служители, съдии и прокурори бяха уволнени или преместени, което беше възприето като чистка за елиминиране на влиянието на Гюлен. Самият Гюлен отрича да организира заговор за сваляне на турското правителство. /Mediapool/