В Украйна трябва да бъде изпратена полицейска мисия на ООН, заяви Порошенко

Изпращането на гражданска полицейска мисия на ООН в Украйна би помогнало значително на международното разследване на обстоятелствата около катастрофата на малайзийския самолет, е заявил украинският президент Петро Порошенко в телефонен разговор с австралийския премиер Тони Абът, съобщава ИТАР-ТАСС.

Порошенко благодари на Абът, че е повдигнал въпроса за приемане на резолюция на Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на международното разследване на катастрофата в Донецка област и изпращане на полицейска мисия на ООН. В случай, че Съветът за сигурност на ООН вземе бързо решение, мисията ще може да помогне значително на международното разследване на обстоятелствата около катастрофата, подчерта Порошенко.

Проекторезолюцията, която ще се разглежда в 19 часа по Гринуич, определя катастрофата на самолета като „сваляне“, без да споменава изрично, че е бил свален чрез стрелба. Промяната очевидно цели да успокои Русия, отбелязва Ройтерс, но въпреки това се призовава „виновните да понесат отговорността“. /BTA/