Оставка след градушката, Орешарски щял да се оттегли в сряда

Риск от градушки над Западна България във вторник прогнозираха метеоролозите от “ТВ-МЕТ” пред “Труд”.

Политици от парламентарните сили пък твърдят, че сряда – 23 юли, е най-вероятната дата, на която се очаква кабинетът “Орешарски” да депозира оставка в Народното събрание. Дори и действието да се отложи за следващите ден-два, министри обещават, че оттеглянето ще е факт до края на седмицата – или след градушката, ако метеоролозите познаят.

Съвпадения между прогнозата за времето и политическата обстановка има и по други пунктове. Следващия уикенд се очакват жеги – живакът ще скочи до 35-36 градуса. Другата неделя е и конгресът на БСП, започват и сондажи за служебен кабинет.

Не е изключено Народното събрание да има само едно реално заседание до разпускането му от президента Росен Плевнелиев. Това прогнозираха политици от парламентарните сили.

Причината е, че има риск БСП, ДПС и ГЕРБ да влязат заедно в пленарната зала само за гласуването на оставката на кабинета “Орешарски”. Най-вероятната дата за депозирането ѝ била сряда, твърдят правителствени източници.

Дали до очакваното разпускане на депутатите до 6 август ще има пленарни заседания ще се реши окончателно във вторник. За тогава е планиран пореден рунд от преговори за дневния ред. Засега единствено по темата за ремонт на бюджета на НЗОК има относителен консенсус между управляващите и опозицията. Т.нар. банкови закони са спорни, а БСП са против актуализация на държавния бюджет.

Според парламентарния правилник Народното събрание е във ваканция през август, но точните дати се гласуват от пленарната зала. Няма и законодателна пречка депутатите да не заседават, докато тече конституционната рулетка по връчване на мандат за ново правителство преди президентът да назначи служебен кабинет, твърдят юристи.