България е с най-висока годишна дефлация в ЕС

България е страната с най-ниска инфлация в Европейския съюз през последната година.

Това сочат данните на Евростат, оповестени в края на тази седмица. На годишна база в сравнение с миналия юни потребителските цени в страната ни са намалели средно с 1.8%, тоест регистрираме дефлация.

С най-близък показател на годишна база е съседната ни Гърция, където е измерена дефлация от 1.5%. На обратния полюс са Великобритания и Австрия с годишна инфлация от съответно 1.9 и 1.7%. За целия Европейски съюз Евростат отчита инфлация на годишна база спрямо миналия юни от 0.7%.

Само за юни 2014 г. в сравнение с май потребителските цени в ЕС са поскъпнали символично – с 0.1 на сто. В България обаче продължаваме да отчитаме дефлация – Евростат я изчислява на 0.3%, докато националната ни статистика преди дни отчете минус 0.4%.

В ЕС по-голямо поевтиняване през юни има в Холандия – минус 0.4%, показателят за Румъния е като у нас – минус 0.3%. През миналия месец цените на потребителските стоки са отбелязали истински скок в Малта – с 1.2%.

Междувременно управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че задържането на ниските нива на инфлация в ЕС би могло сериозно да засегне икономическия растеж в Европа, и напомни, че този фактор води до увеличаване на дълга.

Лагард добави, че според редица показатели европейската икономика е на път да излезе от кризата, и призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази гъвкавата си парична политика. /Сега/