Правителството отново напомпа бюджета на МВР и забрави за съдебната власт

За пореден път тази година бюджетът на Министерството на вътрешните работи (МВР) беше увеличен, а искането на Висшия съдебен съвет (ВСС) за допълнителни 19 млн. лв. към парите на съдебната система остана висящо.

Това става ясно от точките, приети на заседанието на кабинета в сряда, на което отново не е разгледана точка с искане за увеличаване на парите на съдебната власт.

От министерството на правосъдието коментираха пред „Дневник“, че няма развитие по искането и не дадоха повече информация. През април правосъдният министър Зинаида Златанова пое ангажимент и увери членовете на съвета, че ще помогне с каквото може за осигуряването на допълнителните 19 млн. лв.

Оказа се, че Златанова е организирала среща с министерството на финансите, проведена преди няколко седмици, и това е всичко, което тя може да направи, уточниха от министерството й. В крайна сметка след срещата е постигната договорка да се покрият належащите нужди на системата, но не е ясно в какъв размер.

Искането на ВСС отлежава от април, като в средата на юни от бюджетната комисия на съвета предупредиха, че системата е пред фалит. Парите трябваше да покрият основните разходи за ток, вода и заплащане на експертизи до края на годината. Средствата за заплати са гарантирани, съобщи пред „Дневник“ преди време, а в момента за издръжка се харчат пари от тези определени за капиталови разходи.