Депутатите прекрояват спешно и държавния бюджет

Чакат кабинета да внесе в НС днес предложения за промени в дефицита и дълга

Депутатите ще се захванат с корекции в държавния бюджет още тази седмица наред с актуализацията на сметките на НЗОК. За това се разбраха вчера ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС на поредните консултации при шефа на НС Михаил Миков за уточняване на всяка точка, която ще разглеждат в пленарната зала до петък. „Атака” отново отсъства от разговорите, като хората на Волен Сидеров продължават с бойкота си.

Принципно съгласие за прекрояване на основната сметка на държавата беше постигнато между изпълнителната и законодателната власт и при консултациите в президентството в понеделник. В НС обаче очакват спешни действия от кабинета който още днес да приеме предложения за корекции в държавния бюджет, както и в този на НЗОК, и да ги изпрати на депутатите.

Уверение за предстоящи енергични стъпки в тази посока от МС дадоха както лидерът на ДПС Лютви Местан, така и шефът на социалистите в НС Атанас Мерджанов.

Промените в държавния бюджет ще касаят завишаване на цифрите в два показателя – на дефицита и на дълга на страната. За запълване на финансовата дупка в НЗОК пък ще бъдат преведени допълнителни 225 млн. лв., припомни Местан за средствата, които финансовият министър Петър Чобанов вече обяви, че е намерил.

И тази седмица депутатите ще гласуват няколко ратификации, чието отлагане може да доведе до финансови санкции за страната. При консултациите в кабинета на Миков ръководствата на парламентарните групи постигнаха съгласие в работната им програма да бъде включена и промяна в Закона за отпадъците. С нея се цели успокояване на търговците на черни и цветни метали които вчера излязоха на протест

Депутатите ще гласуват и корекции в Закона за защита на конкуренцията, които да отговорят на критиките на президента Росен Плевнелиев, чието вето върху текстовете не беше преодоляно от НС миналата седмица.

На разговорите при Миков не е обсъждан въпросът с оставката на управителя на БНБ Иван Искров и останалите членове на ръководството на централната банка, за което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоява от няколко дни. /Монитор/