Преглед на печата

Партиите отхвърлиха идеята за кабинет на спасението и се договориха парламентът да бъде разпуснат на 6 август.

pe4at9

Ще има служебно правителство и избори на 5 октомври, пише Труд „Оставка на правителството до 25 юли“, допълва Монитор.

Всички вестници са единодушни за акцента на вчерашните политически консултации при президента – стабилността на банковата система. „Криза няма, банките продължават да работят в нормален режим, има достатъчно пари. Готвят затвор за разпространяване на слухове за стабилността на трезори“, отбелязва Труд. „Държавна подкрепа за банките, трезорите отварят по график“ е заглавието на Стандарт. Сега пише: „БНБ, кабинетът, президентът и партиите подкрепиха банките и валутния борд“. Дума констатира политическо единство за банковия сектор. „Парламентът затваря на 6-ти август, всички банки отварят днес“ е заглавието на 24 часа. „Инвестиционен посредник атакувал с лъжи за банките, задържаха 7 души, пуснаха един“ е друго заглавие, също на първа страница на часовия вестник. „Няма заплаха за борда, проблемът е в съмнителните лица по върховете“. Под това заглавие Капитал дейли цитира интервюто за БНР на проф. Стив Ханке, един от създателите на валутния борд у нас.

„Станишев натиснал Орешарски да не подава оставка“ – под това заглавие Преса отбелязва, че соцлидерът се отметнал от даденото съгласие като мандатоносител премиерът да подаде оставка още днес.

Монитор съобщава, че на поредица от заседания държавният регулатор ще решава за новите цени на тока и парното. Очаква се от утре средното намаление на цените на тока да е с 0. 6 на сто. По повод заседанието на ДКЕВР, Стандарт акцентира върху очакван скок до 19 на сто на цените на парното. Според 24 часа парното ще поскъпне с 6 – 8 % – по-малко от обявеното.

„Аспарухово“ вече излиза от капана на бедствието“, пишат Труд и 24 часа в регионалните си издания за Варна и Добрич.

Поместено е и интервю на Анна Заркова с ген. Николай Николов, шеф на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. 2240 доброволци са включени в национален регистър, 900 от тях вече са екипирани и обучени, казва ген. Николов.

„От утре разговорите в роуминг в ЕС поевтиняват“, пише вестник Преса.

В друга публикация се отбелязва, че през юли ще има температури до 38 градуса, но горещините няма да са рекордни. /БНР/