Рекорд! 125 проекта за площад „Централен” от 6 континента

Абсолютен рекорд постигна Община Пловдив с международния конкурс, обявен за реконструкцията на площад „Централен”.

Внесени са 125 проекта, подготвени от колективи в 41 държави от шест континента.

Такъв конкурс не е правен може би през последите 40 години и е изключителна гордост за нас, че идеята ни се прие в целия свят, коментира тази сутрин кметът Иван Тотев.

За разгласяването на конкурса помогнаха партньорите на Община Пловдив „One Architecture Week”. Участниците имаха задачата да представят идейни проекти. Те са внасяни онлайн и ще се гледат на голям екран в събота и неделя от международно жури, обясни арх. Любомир Георгиев, член на журито и директор на „One Architecture Week”.

В понеделник ще бъдат обявени трима финалисти от общо 125. Техните проекти ще бъдат подложени на обществено обсъждане, ще се гледат в Експертния съвет за устройство на територията и в Общинския съвет.

От 125 проекта 23 са от България, което прави под 20%. 10 проекта са представени от Сърбия. Има участници от Франция, Италия, Испания, Германия, Канада, Индия, РУсия, САЩ и дори от Индонезия, Австралия и Уругвай.

Тримата финалисти ще получат премии – 20 000 лева за първо място, 10 000 лева за второ и 10 000 лева за трето. Колективът, спечелил първо място, ще получи правото да изготви технически проект. Разработките са представени на английски език. /Марица/