Орешарски: Правителството беше програмирано като буфер

Предпоставка за случващото се в Корпоративна търговска банка е шумен корпоративен сблъсък. Не виждам причини за дестабилизирането на други банки.

orisharski

Това е единственият коментар по темата за спирането на операциите на банката и поставянето й под специален надзор от БНБ, направен от премиера Пламен Орешарски в негово интервю за „24 часа“.

Валутният резерв на бНБ обезпечава солидно свръхпокритие на паричната база, което е гаранция за гладко функциониране на монетарния режим, казва премиерът, запитан  има ли заплаха за валутния борд.

В отговор на въпрос как ще се отразят на предстоящата дългова емисия последните събития, Орешарски казва, че банките – мениджъри  на емисията препоръчват тя да се реализира.

Министър-председателят е на мнение, че правителството е било програмирано като стабилизиращ буфер между предходното и „следващото по-стандартно правителство“.

На този фон изпълнението на голяма част от управленската програма, отнесена към едногодишния период, е добро постижение, посочва Орешарски. „В продължение на една година аз и кабинетът изпълнявахме програма, която не интересуваше никого. Или поне никой не коментира тази програма. Ако обществото или влиятелни кръгове от него са искали нещо друго от такъв тип програмен кабинет, то това не е проблем на кабинета“, продължава той.

По думите на премиера големите реформи – пенсионната и здравната, са се отложили, защото е нямал нито подходящата обществена среда, нито нужната политическа подкрепа. Подчертава обаче, че нито един макроикономически и фискален показател не е влошен, а към края на май всички бизнес индикатори бележат устойчиво подобрение.

Помолен да коментира опасенията на опозицията, че сегашното правителство ще подготви бюджета за догодина, Орешарски отговаря, че „рамки на бюджета за следващите две години  има в бюджетната прогноза и са необходими една-две седмици тази рамка да прерасне в проектобюджет за следващата година“.

Енергетиката дълго ще стои в реанимацията, ако не искаме всички неефективности в системата да ги финансираме чрез рязко по-високи сметки на гражданите, прогнозира министър-председателят. По думите му дефицитите и дисбалансите са формирани от предходното правителство и изискват последователни средносрочни усилия, които вече са започнали. /Дневник/