Още пет дни разиграват народа за вота

Още 5 дни политиците ще разиграват народа за датата на предсрочните избори.

sybranie

Консултациите между лидерите на четирите парламентарни партии ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“ коя да е датата на предсрочните избори, а оттам – кога кабинетът „Орешарски“ ще подаде оставка, ще са във вторник. Засега това е форматът на разговорите, макар в левицата да има гласове за разширяване с „България без цензура“ и Реформаторския блок. От ГЕРБ били против.

Очаква се БСП да иска вотът да е възможно най-рано – на 28 септември. Новата любима дата на ГЕРБ е 12 октомври. ДПС нямат претенции. „Атака“ се обявиха за ранна дата.
„След консултациите ще се реши дали след оставката на кабинета ГЕРБ ще върне веднага мандата за ново правителство в този парламент“, обясни висш партиец. ГЕРБ щели да бавят процедурата, ако се бърза с изборите.

По конституция срокът за връщане на мандат със или без състав на кабинет е 7 дни. Нагласите и в БСП, и в ДПС са за отказ от управление веднага.

В политическите кулоари обаче пак вървят спекулации за отлагане на предсрочните избори и опит за нов кабинет. Вариантите били коалиции ГЕРБ плюс БСП или от ГЕРБ плюс ДПС.

„Това са слухове, всички лидери публично са поели ангажимент да няма нов кабинет, а да има избори“, твърдят обаче разноцветни политици. Разговори се очакват за състав на служебното правителство.

Ремонтът на кабинета „Орешарски“ до края ще се ограничи до освобождаване на екоминистърката Искра Михайлова, която заминава за Брюксел, и назначаване на младия кадър на ДПС Светослав Анастасов на нейно място днес. /Труд/