Започна КСНС при президента

prezident

Започна Консултативният съвет за национална сигурност при президента. Росен Плевнелиев свика заседанието, за да се договорят мерки за излизане от политическата криза. Премиерът, председателят на Народното събрание, министърът на вътрешните работи и лидерите на основните политически партии присъстват на Съвета. Междувременно пред сградата на „Дондуков“ 2 се провеждат няколко протеста.

Привържениците на партия „Атака“ носят плакати с искане за избори на 27-и юли. Петдесетина представители на „Движение за национално единство и спасение“ са разположили маса със снимки на основните политически лидери в страната, а на метри от тях представители на „Протестна мрежа“ скандират „Оставка“. В района на президентството е засилено полицейското присъствие.

„Атака“ е „за“ задължителното гласуване, заяви лидерът на партията Волен Сидеров на влизане в президентството. Преди парламентарните избори, които според него трябва да се състоят на 27-и юли, трябва да бъде приет и образователен ценз за гласоподавателите. Според него още днес трябва да има оставка на кабинета. Лидерът на „Атака“ не изключи договорка между ГЕРБ и БСП за управление в рамките на настоящия мандат:

Ако се направят много бързи промени в Изборния кодекс – днес, утре, в други ден, естествено съпроводено с оставка на Орешарски, то на 27-и юли можем да проведем избори. Не виждам причини да бавим, при положение че мандатоносителят каза, че не подкрепя правителството, другата партия, която го подкрепя – също не иска вече да го подкрепя. Тогава за какво те в момента се отдръпнаха – това е въпросът, който трябва да се отправи към Станишев, Местан и Борисов. Аз съм за бърза оставка и за бързи избори, но виждам едно отдръпване от трите други партии в парламента. Според мен те се договарят в момента. Няма да се учудя, ако видим договорка между ГЕРБ и БСП – в този парламент да направят нов кабинет. В момента, доколкото разбирам, текат много трескави договаряния и въобще какво ще става, кой ще бъде във властта.

За бъдещето на партия „Атака“ лидерът й е готов да организира допитване, което да отговори на въпроса дали партията е нужна в политическото пространство: Тази партия беше повикана от хората. Те ми казаха „Създайте я, защото говорите правилни неща, направете и партия“. Ако хората кажат, че няма нужда да съществува, по същия начин ще се съобразя с тях.

Припомняме, че президентът насрочи заседанието с аргумента, че не може да приеме политическите лидери да се замерват с дати за предсрочни избори през медиите в опит парламентарните партии да постигнат съгласие помежду си в сложната политическа обстановка. Очаква се на „Дондуков“ 2 партийните лидери да се договорят кога да се проведе предсрочният вот. До посочване на конкретна дата обаче може и да не се стигне заради различията между партиите.

От ГЕРБ смятат, че краят на септември е най-подходящото време за провеждане на парламентарните избори. Първоначалните предпочитания на ДПС бяха избори до края на годината – в края на ноември или на 7-и декември. От „Атака“ поискаха незабавни избори. Вотът да е до края на следващия месец, предложи лидерът на БСП Сергей Станишев, с чийто мандат управлява правителството на Пламен Орешарски. Преди да бъде насрочена дата за предсрочния вот обаче трябва да е ясно кога правителството ще подаде оставка. Управляващи и опозиция очакват отговор на този въпрос на заседанието на „Дондуков“ 2.

Освен общоприемлива дата за предсрочни избори, президентът очаква от Консултативния съвет:

Да имаме съгласие за процедура за избор на еврокомисар за България. Да имаме съгласие за важни реформи, които не ни чакат, и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани – тук визирам „Южен поток“, спрените еврофондове по две оперативни програми, имаме да решаваме въпроса с бюджета – кой и кога ще го прави.

Имаме също така да решаваме и темата с национално отговорни реформи, които не ни чакат и не се интересуват от това кой кога ще прави избори, визирам пенсионна реформа, реформа в сектор „Здравеопазване“, сектор „Енергетика“./БНР/