Преглед на печата

Такса смет може да се вдигне драстично за някои имоти, е заглавието на статия във вестник СЕГА. Въпреки че приемането на нова методика за изчисление на такса сметки става все по-малко вероятно, общините ударно правят сметки кой колко ще плаща. Заместник-кметът по финансите на Столичната община Дончо Барбалов вече има изчисления, че вариантите, предлагани от финансовото министерство, ще доведат до поне двойно увеличение на таксата за гражданите или до пълен дисбаланс, в зависимост от варианта.

В края на този месец дефицитът в енергетиката ще бъде милиард и 400 милиона лева само за изкупуване на зеления ток. Ако ДКЕВР не утвърди своя проект за нови цени на тока от 1 юни, дефицитът ще се удвои до края на годината, отбелязва ПРЕСА, като цитира експерта в Института по пазарна икономика Калоян Стайков.

Леките коли пътуват без голям талон в Гърция. В последните дни се появиха информации, че полицаи са глобили наши шофьори, които не носят т. нар. талон 1. Изискването се отнася единствено за товарните автомобили и се базира на закон от 2006 година, съобщава 24 ЧАСА, като се позовава на транспортно министерство в Атина.

Всички полицаи, които управляват служебни коли, ще минат повторно на шофьорски изпит. Това става ясно от заповед на МВР, разпратена до всички подразделения в страната. Причината за проверката са зачестили катастрофи със служебни коли, информира ТЕЛЕГРАФ.

Националният статистически институт ще включи приходите от контрабанда, проституция и търговия с наркотици в брутния вътрешен продукт на България. Промяната е свързана с препоръки на Брюксел за подобряване на оценките за незаконни дейности, както и с изисквания на Евростат за нова система за изчисляване на макроикономически показатели.

Направено е предложение към кредиторите на БДЖ за 6 години разсрочване на дълга на компанията, пише МОНИТОР като цитира министъра на транспорта Данаил Папазов. По думите му, това е реалистичен вариант.

Политическата криза и очакваната оставка на правителството не спряха приемането на промените в Закона за защита на конкуренцията. Измененията, с които се регулират отношенията между доставчиците и търговските вериги, бяха гласувани на второ четене от икономическата комисия в Народното събрание, пише КАПИТАЛ ДЕЙЛИ.

Кабинетът няма да бърза с оставката, след като няма политическа воля за спешни предсрочни избори, посочва ДУМА като цитира лидера на БСП Сергей Станишев.

Шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова може да се включи в надпреварата за нов генерален секретар на ООН. Очаква се кабинетът Орешарски да я номинира, преди да подаде оставка. Вторият мандат на досегашния ръководител на световната организация Бан Ки Мун изтича през 2016 година, но лобирането за негов наследник започва още отсега, съобщава СТАНДАРТ. /БНР/