Опашка за Психото, общината строи нов център

Център за възрастни хора с психични разстройства отваря община Пловдив от 1 август.

Социалното заведение се помещава  в съседство с Психодиспансера на Пещерско шосе 68 и  в него ще бъдат настанени 15 болни, подбрани от местната Дирекция „Социално подпомагане“, обясни вчера зам.-кметът Георги Титюков.

От градския бюджет са заделени 20 000 лева, с които старата постройка ще се освежи.  Издръжката  на 37-ата на брой социална услуга под тепетата се поема от републиканския бюджет.

При възможност ще разкрием още един център за психично болни с капацитет 15 места, каза Титюков. Проблемът с настаняването е голям, местата не достигат, а поне 60 души чакат ред, за да влязат в Психодиспансера, допълни зам.-кметът.

От днес започват да настаняват  сираци и деца в неравностойно положение в петте центъра и едно защитено жилище, построени по проект за 3 750 000 лева. В общината считат, че сираците от Дом „Кн. Мария-Луиза“, който също трябва да бъде разформирован,  биха могли да се настанят в къщичките, построени в двора с дарения на немската фондация за 1,5 млн. евро. Те могат  да станат центрове, ако държавата поеме финансирането.

Смях и сълзи

Георги Титюков, зам.-кмет по социална политика:

Закриването на детските домове не е като да закриеш зоологическата градина – вълка да изпратиш в Кнежа, а мечката – в Белица. Навъртели сме километри, колкото народните представители, за да уточняваме процедурите с Агенцията за социално подпомагане. /Марица/