Руски медии : САЩ нанесоха удар по „Южен поток“

САЩ нанесоха удар на „Южен поток“, посочва руският в. „Комерсант“ във връзка с вчерашното решение на България да замрази работата по проекта за газопровода, информира БТА..

България, която досега се противопоставяше на опитите на Европейския съюз да попречи на строителството на руския газопровод, се предаде под натиска на САЩ. Американците успяха да променят позицията на София. След разговори с трима американски сенатори българският премиер вчера неочаквано нареди преустановяване на работата по строителството на газопровода, пише вестникът. Премиерът Пламен Орешарски спря проекта до решаване на противоречията с Брюксел.

За „Газпром“ това е заплаха да се замрази проекта за доставка на газ в Европа без преминаване през Украйна. Това е и заплаха да се запази зависимостта на основният експортен маршрут от отношенията между Москва и Киев.

САЩ обаче са заинтересовани от усложняване на съдбата на „Южен поток“ не само по политически причини, подчертава „Комерсант“. Вестникът отбелязва, че по негови данни Украйна обсъжда предаването на газопроводите си под контрола на американски и европейски компании, а „Южен поток“ ще сведе стойността на активите до нула.

На българското решение обръща внимание и в. „Ведомости“. След среща с делегация от американски сенатори, сред които бе и републиканецът Джон Маккейн, премиерът на България Пламен Орешарски разпореди да се спре работата по проекта „Южен поток“ до извършването на консултации с Еврокомисията, пише изданието.

Изправена пред критиките на Запада, България замрази строителството на „Южен поток“, пише вестник „Монд“, цитиран от БТА.

Френският ежедневник отбелязва, че София е преустановила подготовката за изграждането на руско-италианския газопровод след критики от страна на Вашингтон и Брюксел.

Европейската комисия поиска във вторник от България да преустанови строителството на руския проект за газопровод с аргумента, че не е спазила европейското законодателство. Експерти от Брюксел са очаквани тази седмица в България за разговори с правителството, посочва „Монд“.

Вестникът цитира изявлението на американския сенатор Джон Маккейн, направено вчера в София, че Съединените щати подкрепят „усилията на българското правителство да се стреми, с висок приоритет, към енергийна независимост от която и да било страна“. Маккейн освен това призова проектът „Южен поток“ да бъде осъществен от „организации, независими от Русия“. /Дневник/