Искат доживотен затвор за убиеца на бай Мето

В апелативния съд отива съдебният процес за жестокото убийство на пловдивския таксиметров шофьор Методи Гачев.

Делото е насрочено за днес след протест на окръжната прокуратура и гражданските ищци, които настояват Александър Скръчков да получи най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна, пише БЛИЦ.

Самият подсъдим също не е съгласен с получените 20 години зад решетките и чрез защитата си е внесъл жалба срещу присъдата на окръжния съд.

Този март криминално проявеният Александър Скръчков беше признат за виновен в зверския побой над Бай Мето миналия 25 май, като според магистратите престъплението „се отличава с изключителен цинизъм и дързост” и е извършено „с особена жестокост и по хулигански подбуди”. Още на първото заседание вдовицата Катя и двамата синове на пребития до смърт Бай Мето настояха да получат общо 450 000 лева кръвнина.

Окръжният съд удовлетвори наполовина техния иск, като присъди по 80 000 лева на опечалената съпруга и по-големия син Велизар, както и 70 000 лева за по-малкия Пламен. Тримата се конституираха като частни обвинители и граждански ищци по време на процеса, в рамките на който станаха ясни потресаващи кървави подробности за зверството.

Оказа се, че невинно премигване с фаровете на таксито е предизвикало пияния Александър Скръчков да нападне първо колата, а след това да пребие с юмруци шофьора. „Няма да си простя, ако съм го извършил наистина. Ако е така, дайте ме на разстрел, заяви в съда Александър Скръчков, като така заяви, че не помни абсолютно нищо от нощта на убийството. Сещал се, че вечерта преди 25 май с приятелите му Христо Марков, Соня Стефанова и брат му Стоян били на абитуриентска вечер в село Марково.

След това четиримата се прибрали до Пловдив и се върнали в къщата на Сашо и Стоян на ул. „Гаганица”, за да си допият.

През цялото време мъжете се черпели с ракия, водка и бира. Александър заяви, че помнел само как към 22 часа тръгнали към хотела, за да вземат абитуриента, и по пътя си купили бутилка с вино. След това спомените му се губели до сутринта на 25 май, когато се събудил и видял, че палецът на дясната му ръка е срязан, а дрехите му са в кръв.

Към полунощ на 25 май 2013 г. Скръчков и приятелите му били първо на дискотека, а след това решили да ходят на бар. Тъй като нямало места, тръгнали пеша от Главната към „Кършияка”. На ул. „Жолио Кюри” в кв. „Капана” вървели по улицата, когато зад гърба им се появило таксито на Методи Гачев.

Той първо спрял, премигнал с фаровете, за да бъде освободена улицата, но вместо това Александър Скръчков с юмрук счупил фара на колата му. Бай Мето излязъл, Александър хукнал към беззащитния шофьор и го пребил с юмруци до смърт. На побоя станал свидетел живеещият наблизо Тодор Танев.

Той се развикал и се опитал да спре побоя, като успял да бутне бияча на земята. Тогава забелязал, че главата на таксиметровия водач е цялата в кръв. Скръчков се изправил и креснал срещу Тодор „Ти кой ще буташ!”, след което избягал. Лицето на Бай Мето било буквално смазано от ударите и човекът починал в болница на 17 юни.

Извършителят беше заловен пет месеца по-късно, след като един от приятелите на Александър се върнал от работата си на морето и го издал на полицията. /Марица/