Нормандия събра световните лидери

8000 гости на спектакъла в град Уистреам

Нормандското крайбрежие буквално се възпламени в четвъртък вечер, когато плажната ивица, където преди 70 години беше извършено дебаркирането на съюзническите сили, се озари от зрелищни фойерверки, предаде Франс прес.

С тази заря беше поставено началото на честванията по повод годишнината от дебаркирането. Пиротехническото шоу започна в 23,15 ч. местно време. Общо 24 фойерверка лумнаха в небето над 80-километровата плажна ивица – от Суорд бийч до Юта бийч.

В село Колвил-Монтгомъри, кръстено на британския командващ съюзническите сили, извършили дебаркирането – фелдмаршал Бърнард Монтгомъри, зарята беше в червени, зелени, сини и златисти оттенъци и огря небето под звуците  на гайдите на оркестъра на Британския кралски легион Светлинното шоу продължи 15 минути.

Кулминацията на церемониите бе вчера на плажа на град Уистреам, който преди 70 години е наречен с кодовото име Суорд бийч от съюзниците. По обед там имаше грандиозен спектакъл в няколко части, разказващ за окупираната от нацистите Европа, за дебаркирането и за френско-германското помирение. В този спектакъл участваха 500 статисти, сред които 150 деца. То бе гледано от 8000 гости. Сред тях бяха двайсетина държавни и правителствени глави, от които шестима монарси.

Сред гостите бяха Барак Обама, Ангела Меркел, Дейвид Камерън, Владимир Путин и Петро Порошенко. Британската кралица Елизабет Втора бе придружавана от съпруга си принц Филип, от сина им принц Чарлз и съпругата му Камила. За церемонията дойдоха и 1000 ветерани, придружавани от семействата си.

Спектакълът продължи около 45 минути. Той едновременно отдава почит на ветераните и предава спомена за дебаркирането на младите поколения. За целта бяха използвани близо 2500 костюма. Участниците в шоуто представиха сцени на площ  от 2700 кв. метра

Зад тях имаше огромни екрани, на които се излъчваха архивни кадри, коментирани от глас зад кадър. В шоуто имаше и пиротехнически ефекти.

Церемонията бе предавана по телевизията и бе следена от един милиард зрители.

Сценографията е поверена на фирмата „Маджик гардън“. Нейният шеф Брис Муре твърди, че спектакълът няма да е просто възстановка на дебаркирането, защото Стивън Спилбърг вече се е справил с тази задача във филма си “Спасяването на редник Райън”.

Двамата големи разговаряха за кратко и неофициално
В последния момент

Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Владимир Путин са разговаряли за кратко по време на тържествата по случай 70-годишнината на десанта на съюзниците в Нормандия, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на източник от канцеларията на френския президент Франсоа Оланд.

Служител на Белия дом потвърди, че е имало „неофициална” среща между Обама и Путин, продължила 10-15 минути. И Кремъл потвърди, че е имало кратък разговор между Путин и Обама, предаде ИТАР-ТАСС./Монитор/