Премиера на романа Ключовете от рая от Нели Лишковска

Представя: Митко Новков, с участието на актьора Стефан Попов
На 18 юни от 19,00 ч. в Балабановата къща

„Нели Лишковска повече от категорично – и за радост на ценителите на високостойностната художествена литература – не е от онези автори, които сладкодумно разказват някаква история, само заради колорита на самата история . Високата ерудиция, мащабността и дълбочината на мисленето и въображението, хуманистичната нагласа, острата наблюдателност, способността да види и извлече  невидимото значимо  от реалните истории на реалните хора в реалния живот, умението да превърне всичко това в художествена идея и послание, както и отличното владеене на различните бетристични подходи и похвати и адекватния пластичен езиков изказ, са компонентите, съставляващи, според мен,  високият писателски талант на Нели Лишковска.

Този талант е проявен с пълна сила в „Ключовете от рая”, десетата й поред книга.

Романът е цялостно  концептуален, с деликатни, но проницателни взирания  в дълбоките и нееднозначни пластове на човешкото битие. Сюжетът, фабулата и композицията  му са съзнателно и целенасочено избрани и подчинени на заложената идея и художествени послания.

Всяка глава от романа е разказ за различни по възраст, професия, местоживеене, ценностна система и житейска участ герои. Оригинално и несамоцелно, а символно натоварено и художествено функционално, е решението на авторката  името на всеки появяващ се пореден  герой /мъж, жена или дете/ да започва с поредната буква от българската азбука, от а до я“

Начо Христосков