Позицията за кабинета ясна днес

Първо предложение за рокада в МС – млад IT спец и полиглот поема екологията

Какъв е управленският хоризонт пред кабинета „Орешраски“, кои са слабите сектори в него, колко рокади ще има, какви са стъпките за излизане от политическата криза?

Отговори на всички тези въпроси ще даде днес на специална пресконференция Лютви Местан, лидер на ДПС. „Ще дешифрираме израза „контролиран плавен преход към стабилизиране на политическия процес”, защото чувам оценки, че позицията ни не е била съвсем ясна”, заяви Местан и обеща да изненада с ясни и конкретни отговори по всички въпроси.

Той отказа да открехне повече вратата за визията на партията му по отношение на кабинета и политическата ситуация, тъй като искал първо да разговаря с лидера на БСП Сергей Станишев.

Среща между двамата беше планирана за вчера следобед. „Това е част от разбирането ни за коректността в политическия диалог. Но едно е сигурно – ДПС, въпреки сегашните твърдения за преяждане с власт, няма никакви амбиции за разширяване на властовите си позиции”, дебело подчерта Местан.

Вчера той обяви номинацията на ДПС за нов министър на околната среда и водите на мястото на Искра Михайлова, която ще представлява движението в ЕП. Това е младият кадър на партията

Станислав Анастасов, който е вицепрезидент на Младежкия либерален интернационал, IТ специалист и полиглот – владее английски, немски, руски и сръбски. Това ще бъде първата рокада в правителството на Пламен Орешарски за 1 г. управление, макар че постовете на още куп министри се спрягат за проветриви.

Анастасов, който днес чуква 31 години, е германски възпитаник – завършил е „Информатика” в Техническия университет в Мюнхен и „Стопанско управление” в СУ „Свети Климент Охридски”. „Него имах предвид под характеристиката за млад, енергичен, високоинтелигентен кандидат за министър на околната среда и водите”, припомни Местан профила, който даде за наследника на Михайлова още в изборната нощ.

Лидерът на ДПС поясни, че преди да обяви номинацията на Анастасов, я е обсъдил с Орешарски. „Въпросът за ремонт на кабинета е в полето на неговите отговорности и правомощия. Потвърждавам тезата си, че в рамките на 42-рото НС, независимо колко дълъг би бил неговият живот, ние няма да подкрепим друг министър-председател“, категоричен беше Местан.

Той обясни, че думите му са общи и абстрахирани от всякакви слухове, като например този, че Станишев имал планове да седне в стола на Орешарски. /Монитор/