Предупреждават за месо с туберкулоза

От 5 месеца ветеринарите спрели проверките

Заразено месо с туберкулоза и бруцелоза може да попадне на трапезата ни, алармираха вчера от Българския ветеринарен съюз (БВС). От половин година в страната не се извършва никаква профилактика и контрол на заразните заболявания.

Последният пример за това са четирите огнища на туберкулоза по крави в Добруджанско, дават пример ветеринарите. Те скочиха срещу проекта за занижените тарифи в държавната профилактична програма (ДПП) и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните (ПНЛБЖ) за 2014 г. Цените са намалени тихомълком и без аргументирана мотивировка, твърдят ветеринари. Някои манипулации струват до 4 пъти по-евтино от м. г.

Експертите дадоха пример с взимането на кръвна проба от крава или бивол, която по новата тарифа ще струва само 1 лев. В същото време разходите на ветеринаря са се удвоили. Затова и членовете на съюза са решили да сключват договори само ако се върне старата тарифа от 2013 г.

Според ветеринарните лекари в системата цари пълен хаос и безхаберие. Вече пети месец животните не се изследват за никакви заразни и паразитни болести.

Няма изследване на животните за туберкулоза, въпреки случаите на заболяване в поне 4 населени места, за които БВС знае, заяви д-р Вяра Гришина, председател на Областната колегия на БВС в Пловдив.

Тя припомни, че според Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД) фермерите трябваше да си изберат практикуващ ветеринарен лекар, с когото да сключат договор за лечение и профилактика на животните, които отглеждат, до края на ноември 2013 г.

Тези договори са валидни за цялата 2014 г. Колко стопани са сключили договори и за какъв процент от животните в страната става въпрос, никой не знае. На базата на данни от миналата година смятаме, че поне 30% от животните в България в момента не са обхванати от ветеринарномедицинско обслужване, заяви д-р Гришина. Като пример тя посочи, че епидемията от шап през 2011 г. е била предизвикана от стадо от 30 говеда, но потушаването глътнало 8 млн. лв. на държавата.
Ветеринарните лекари заявиха, че ще предприемат протестни действия от края на юни, ако Министерски съвет приеме в сегашния  вариант тарифата. /Марица/