Министрите-експерти са на мушката при ремонта на кабинета

Преди предстоящия ремонт на кабинета в БСП заговориха, че са загубили евроизборите заради министри експерти, пише „Труд“. „Една значителна част от членовете и симпатизантите на БСП очевидно не припознават правителството като кабинет, в който участва БСП.“ Това заяви военният министър и говорител на партията Ангел Найденов късно в петък, след заседанието на Изпълнителното бюро. По думите му това е един от въпросите, които предстоят да бъдат сериозно дискутирани на разговорите и с ДПС, и с премиера Пламен Орешарски.
„Това е и дълбокото убеждение на председателя на БСП Сергей Станишев“. Източници на „Труд“ твърдят, че Станишев бил втвърдил тона към кабинета и изразил критики към медийната му политика. Според него промените в правителството трябвало да покажат, че БСП е и мандатоносител, и управляващата партия.
За необходимост от засилване на политическото присъствие говори по Дарик в събота депутатът Явор Куюмджиев, но с уговорката, че споделя личното си мнение. Той посочи, че в кабинета има трима членове на БСП и националния съвет – военният министър Ангел Найденов, икономическият министър Драгомир Стойнев и външният министър Кристиан Вигенин. Сред министрите на ДПС пък са социалният Хасан Адемов, екологичният Искра Михайлова, която е избрана за евродепутат, и спортният Марияна Георгиева. Останалите министри са експерти и това бил „големият проблем“ – симпатизантите на партията не припознават в кабинета „Орешарски“ своето правителство.
Независимо, че е партиец, дипломат №1 Кристиан Вигенин бе обвинен, че е помогнал за „неочаквания резултат“ с поведението си при руско-украинската криза. Според Куюмджиев външният министър не дооценил, че голяма част от симпатизантите на БСП са русофили и не е трябвало да застава на първата линия на „ако щете битката“ с Русия.
На „Позитано“ 20 не са обсъждали оставка на Сергей Станишев заради срива на евровота. Не са изключени промени в Изпълнителното бюро на партията, което в момента се състои от 23 души. Дали те ще бъдат персонални или само структурни обаче, ще стане ясно до края на следващата седмица, когато се очаква да се проведе и следизборен пленум на БСП