Ваканция! Да пазим децата живота на децата на пътя!

Полицията започва традиционната за началото на юни акция “Ваканция! Да пазим децата живота на децата на пътя!”. В края на учебната година е осигурено засилено полицейско присъствие и контрол на движението при училищата. Ще се следи за ограниченията на скоростта, предимството на пешеходците, управлението на велосипеди по тротари и пешеходни пътеки, ползването на колани и обезопасителни системи за превозване на деца.

В Деня на детето се засилва контролът по спазване на скоростните режими в населените места. Служителите на “Пътна полиция” ще осигуряват безопасно преминаване през пешеходните пътеки.

Предивдени са беседи по пътна безопасност с ученици от 5-ти до 11-ти клас. По време на летните екскурзии ще има инструктажи на водачите, проверки за алкохол и наркотични вещества. Ще се следи и техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. Предвиден е завишен контрол за неправомерното управление на мотопеди от неправоспособни водачи в малките населени места и в курортните комплекси.

159 деца са пострадали при катастрофи в Пловдивска област през 2013-та, като се отчита се увеличение. От началото на 2014-та има загинало дете при сблъсък на лек автомобил с влак.