Преглед на чуждестранния печат

Брюксел се готви за месеци на трудни преговори за определяне на новия председател на Европейската комисия, след като кандидатурата на сочения за фаворит за поста Жан Клод-Юнкер се сблъсква със съпротива, пише британският вестник Файненшъл таймс. 

Тревога в ЕС буди не само възможността за продължителна битка, но и липсата на алтернатива на кандидатурата на Юнкер, посочва изданието.

Лидерката на френския Национален фронт Марин льо Пен започна кръстоносния си поход в леговището на „чудовището Брюксел“ за създаване на съюз от крайнодесни формации в Европа, пише американският Ню Йорк таймс.

По същия повод британският Гардиън отбелязва, че Льо Пен има подкрепата на четири крайнодесни партии в Холандия, Австрия, Италия и Белгия. Тя, обаче се нуждае от представители на още две страни, за да сформира парламентарна група.

Руското издание Независимая газета коментира тристранната лидерска среща в казахстанската столица Астана, където Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев ще подпишат договор за създаване на Евразийски икономически съюз. Договорът влиза в  сила от 1-ви януари 2015-а година. Безпочвени са твърденията на някои експерти, че се възражда Съветският съюз.

Лидерите на евразийското формирование уверяват, че се акцентира само върху икономиката, посочва изданието. Ден преди подписването все още имаше нерешени въпроси в договора от 700 страници, пише Московский комсомолец.

Създаването на единна енергетика ще изисква повече време. Общи пазари за газ и петрол ще бъдат създадени към 2025-а година, допълва изданието. /БНР/