Поискаха 5 г. затвор за Цветанов

Прокуратурата настоява за конфискация на 1/2 от имуществото му

Прокуратурата поиска вчера бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да бъде пратен в затвора за пет години по обвинение за присвоени 50 бона от МВР.

Освен това магистратите поискаха да бъде конфискувано половината му имущество, както и да не му се позволява да заема определени държавни длъжности за пет години.

Според събраните доказателства Цветанов е ощетил ведомството, като е позволил тези 50 хил. лева да бъдат изплатени на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров. Пачките са били за заплати, обезщетения, неизползван отпуск и пенсиониране за период, в който Тодоров е бил разследван и се е намирал в ареста. Според Закона за МВР той не е имал право на тези облаги.

Делото срещу Цветанов се гледаше вчера по съкратената процедура пред Софийски градски съд, което наложи разпитите само на няколко свидетели. Сред тях беше бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който е бил и пряк началник на Орлин Тодоров. Флоров обаче обясни, че през 2011 година, когато се е водело разследването срещу антимафиота от Търново той е имал здравословни проблеми.

„Борех се за живота си. Не знаех, дали ще оцелея или не.

По това време съм бил в реанимация и изобщо не съм се интересувал от Орлин Тодоров”, каза Флоров пред магистратите.

Наблюдаващият прокурор по делото Калоян Ангелов обясни, че на служителите на МВР, работили по дисциплинарното производство срещу Тодоров, е оказван системен натиск, за да не излизат с мнение, че антимафиотът трябва да бъде уволнен. Флоров обаче категорично отрече да е влиял на когото и да е било, като отново обясни, че по това време бил на прага между живота и смъртта.

Показания пред съда даде и министърът на вътрешните работи от служебния кабинет, Петя Първанова, която беше назначена след падането на ГЕРБ от власт. В краткия си разпит тя обясни, че е действала според закона. Минути след като тя напусна залата, съдът сметна, че делото е изяснено и следва да се премине към изслушване на двете страни и присъда.

В пледоарията си прокуратурата подчерта, че Цветанов е проявил „престъпна упоритост” и трябва да си понесе последствията. Адвокатът му Менко Менков пък представи наградите на Цветанов от различни страни и служби, докато е бил министър на вътрешните работи. В последните си думи Цветанов се извини на съда.

Това обаче не трогна представителите на МВР, които са и граждански ищци по делото и те настояха ведомството да си получи 50-те хиляди, които са превели на Орлин Тодоров след разпореждането му. Присъдата ще бъде прочетена на 26-ти май.

Срещу бившия вътрешен министър се водят още две дела. Едното е за отказ на Цветанов да бъдат приложени разрешени от съдия специални разузнавателни средства отново срещу Орлин Тодоров. А второто е свързано с незаконното подслушването в МВР. /Монитор/