Закопчаха митничарски шеф, въртял канал за дрога

Амфетамини и старинно сребро открити в дома му в Свиленград

Митничарски шеф, който дълги години е ръководил един от най-важните гранични пунктове у нас, беше арестуван вчера заради обвинения, че е ръководил международен канал за дрога. Зам.-директорът на митницата в Свиленград Георги Костадинов беше закопчан в дома му при спецакция на ДАНС и прокуратурата.

Разследващите проверили палата, в който живеел заедно със семейството си. В багажника на служебен автомобил на митницата, модел „Форд Фокус“, който се ползвал от Костадинов, бил намерен 1,5 кг. амфетамини. Открити са и 2 броя старинни сребърни монети с общо тегло 2 кг.

При първоначалните полеви тестове жълтите и сини таблетки с лого на каптагон са реагирали на амфетамин и метамфетамин. Според експерти цената на дребно само на дрогата е около 30 000 лева.

Експертите обаче все още оценяват уникалните монети, за които се предполага, че могат да достигнат дори един милион на международен аукцион.

Разследването срещу митничарския бос се водело дълго време и при пълна секретност. По делото са използвани и СРС-та, които засекли уличаващи разговори между Костадинов и различни лица от ъндърграунда. Акцията по задържането на Костадинов била проведена от агентите на ДАНС в малките часове на нощта.

Акцията на Националната сигурност била абсолютно внезапна и без участието на местната полиция. Всичко е свършило толкова бързо, че дори съседите на Костадинов на ул. „Черно море” 19 не усетили какво става.

ДАНС останаха около къщата до късния следобед, след което опразниха района. От митница Свиленград първоначално съобщиха, че заместник-шефът им е в отпуска, но после се оказа, че е бил в такава само в четвъртък и петък миналата седмица. От вчера трябвало да е на работа, но така и не се появил.

След първоначалния арест на Костадинов е наложено задържане за 72 часа с постановление на прокурор. Предстои да се реши дали държавното обвинение ще поиска да остане в килията, докато трае разследването срещу него или ще го освободи срещу гаранция.

При всички случаи обаче ще бъде поискано отстраняването му от длъжност от съда, за да не пречи на разследването и да не се опитва да въздейства върху колегите си. Вчера цял ден се извършваха претърсвания и изземвания в служебни помещения на митница Свиленград. Ако бъде признат за виновен по повдигнатите му обвинения, Костадинов може да отнесе присъда от 5 до 15 г. и глоба от 20 000 до 100 000 лв.
/Монитор/