Зрелостници и седмокласници се явяват на матури по български език

Днес ще се проведат матурите след 12-и клас и външното оценяване след 7-и клас по български език и литература, съобщиха от просветното министерство.

В 5 ч. сградата на Министерството на образованието и науката ще бъде генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит. След това със жребий представител на медиите ще натисне клавиша на компютъра, за да избере варианта на комбинация за матурата.

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова ще утвърди изпитния вариант и ще подпише заповедта за скалата за преобразуване на точките в оценки. По-рано през седмицата се разбра, че най-вероятно прагът за оценка среден отново ще бъде 23 точки, въпреки че Клисарова беше намекнала за по-строго оценяване.

Матурата ще започне в 8 ч. и ще продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 ч., да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края до края първия час на изпита. Зрелостниците ще отговарят на 39 тестови въпроса, а 40-тия е писане на текст по въпрос от някое от произведенията по литература от 11-и и 12-и клас.

Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни. С оценките те ще могат да кандидатстват в някои висши учебни заведения в страната. Бележките ще бъдат вписани и в дипломите им за средно образование.

В 9 ч. ще бъде изтеглен вариантът по български език и литература за национално външно оценяване за седмокласниците. Изпитът започва в 10 ч. и ще се проведе в два модула. Първият продължава 60 минути, а вторият –  90. Учениците трябва да пишат с химикал със син цвят.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни. С оценките те ще кандидатстват за гимназиален етап от образованието си.
/Дневник/