Откриха тримата изчезнали в Балкана гладни и жадни

Искахме да се разходим за 30 мин, но се загубихме, казаха оцелелите

21

Трите изгубени в Балкана момчета бяха открити късно следобед вчера, след четири дневно издирване. Виктор Димитров, Христо Иванов и Веселин Иванов са били намерени живи и здрави, но жадни и гладни. Без да хапнат нищо те изминали около 15-20 километра в планината.

След като се загубили са преминали през много труден терен с урви и бурна река. Докато се лутали видели чешмичка в района над село Тъжа и се отправили към нея. Там срещнали човек с кола, поискали му телефона и се обадили на бащата не едното момче. После с колата на възрастния мъж слезли до село Тъжа.

Според Виктор, който е от Стара Загора тримата са били само с едно яке. Не са яли нищо от четири дни. Пили са само планинска вода, от която ожаднявали още повече. Двама от тях
спали в малка пещера

За третия нямало място. На двамата краката стърчали навън. Веселин си наранил ръката при 30-километровия преход и при посрещането му беше превързан. Според Виктор първата работа ще е да си вземе душ и да легне да спи.

„Вече ще ходя само до магазина и обратно без никакви преходи в планината”, каза единият от тях.

Виктор обясни, че приятелят му си е оставил якето в колата, защото са смятали просто да отидат до Райското пръскало за 30 мин. и да са върнат. През първия ден са си мислели, че няма да успеят и се отчаяли, че няма да бъдат намерени.

През това врече още сутринта вчера хеликоптер „Аугуста” на Гранична полиция засече в една от най-труднодостъпните и отдалечени местности в Стара планина над Калофер три точки, които излъчваха топлина. Първоначалната информация беше, че обектите не се движат и затова не било сигурно дали са на издирваните момчета. GPS координатите на мястото били дадени заедно със сателитни снимки на планинските спасители, които веднага поели към района. До него обаче се стигало след около 5 часа тежък планински преход, съобщи кметът на Сопот Веселин Личев. Оказа се обаче, че трите точки били елени. Цял ден вчера родителите на трите момчета отново бяха на местността Паниците над Калофер, чакайки с тревога всяка информация от спасителите на терен.

При един от последните си разговори с планинските спасители младежите казали: „Срещу нас има три скали, има шумна река и затова нищо не се чува.”

Това е една от най-мащабните спасителни операция в последните 20 години. В нея участваха около 50 планински спасители, 19 доброволци от 61-ва стрямска механизирана бригада в Карлово и още 30 доброволци.

Претърсени бяха 20 000 кв. км площ

в планината. Теренът бе изключително сложен. На места има остри стръмни скали, а на други горист терен, който внезапно свършва в 30-метрова пропаст”, каза Ганчев.

По думите му младежите не са били изобщо подготвени за планината. По сведения на очевидци от събота сутринта един от тримата дори бил по къси гащета.

Спасителите вчера бяха оборудвани със свирки, за да подават звукови сигнали. Причината е, че в урвите човешкият глас се губи в ехо и младежите могат да се объркат откъде ги викат. По време на търсенето те видели и мечки, които обаче били далеч и не реагирали на човешкото присъствие. /Монитор/