Гимназисти учили 4 години по отменен план

На нов парадокс се натъкна Регионалният инспекторат по образование (РИО) в станалата скандално известна Професионалната гимназия по машиностроене и транспорт във Варна.

Абитуриентите от вечерната паралелка 4 години били обучавани за заварчици и стругари по стар, отменен още през 2005 г. учебен план. В новия план, който е от 2010 г., има 7 допълнителни дисциплини, които изобщо не са били преподавани. Ако се спазва законът, без оценки по новите предмети зрелостниците не бива да бъдат допускани до матура.

За разминаването първи алармираха преподаватели от гимназията чрез синдиката “Подкрепа”. Те изпратиха гневно писмо, в което описват как назначената през март директорка Стелияна Маркова устно ги информирала, че възпитаниците трябва спешно да държат 7 приравнителни изпита, за да се явят на матура и да завършат. Учителите питат защо при масираните проверки в началото на тази година инспекторите от РИО не са установили несъответствието и виждат пореден опит за ликвидация на бившия техникум.

“Абитуриентите няма да държат допълнителни изпити. След като установихме нарушението, сезирахме просветното министерство. Оттам разрешиха учениците да завършат по стария план. На виновните обаче ще се търси административна отговорност, затова учителите негодуват. Докато ги проверявахме, ни отказваха достъп до личните картони на децата”, контрира шефката на РИО Венцеслава Генова.

Тя припомни, че при ревизия в гимназията тази зима от 120 записани да учат вечерно са били налични само шестима. Тази форма на обучение ще бъде закрита, предвижда оздравителната програма на гимназията. Тя бе одобрена, след като стана ясно, че 3 поредни години дипломи вземат едва 40% от зрелостниците, а средният успех от матурите е под 3. Проверката извади на показ още шокиращи факти – в клас влизат под 50% от записаните 316 редовни ученици, а 69 не са идвали в школото цял срок, но имат оценки.