Кабинетът раздаде милиони левове седмица преди изборите

Седмица преди европейските избори правителството отпусна милиони левове за туризъм, образование, култура, зарадва общини и учреждения.

Решенията бяха взети на заседание във Варна. Сбирката в най-големия морски град бе трета извън столицата в рамките на предизборната кампания. Министрите заседаваха преди това в Бургас и Ловеч, а през март го направиха и във Видин.

10 млн. лв. от бюджета отиват за реклама и маркетинг на туризма, като е възможно до края на годината сумата да бъде увеличена. „Изготвена е стратегията за устойчиво развитие на туризма в България с хоризонт до 2030 г.“, заяви зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.

1 825 000 лв. бяха отпуснати за компютри и звукозаписна техника за новата сграда на Софийския районен съд. 400 000 лв. са предназначени за културни фестивали и конкурси като „Варненско лято“, „Сцена на кръстопът“ – Пловдив, созополската „Аполония“ и др. Студентите също бяха зарадвани. От догодина държавната гаранция за студентските кредити става 50 млн. лв. Увеличението от 10 млн. лв. цели да се обезпечат повече младежи.

Благини полетяха и към местните власти. 1.6 млн. лв. отиват в общините за ремонт на училищни тоалетни. Община Варна получи безвъзмездно собствеността върху желания от години Юнашки салон, а със 120 000 лв. Белослав ще ремонтира фериботното си съоръжение.

Намалени бяха някои такси в транспортния бранш. Удостоверението за регистрация на таксиметров превоз пада от 20 лв. на 10 лв., еднократните разрешителни за международен превоз на товари поевтиняват с 5 лв., а за многократните намалението е от 130 лв. на 70 лв.

Промяна

По план министрите трябваше за заседават във варненския Фестивален и конгресен център. В него предния ден премиерът Орешарски проведе среща с бизнеса. Присъствието на министър-председателя даде повод на деца от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ да проведат шумен протест. Те настояваха Икономическият университет да се откаже да строи сграда в двора на школото. След протеста правителственото заседание бе преместено в резиденция „Евксиноград“. /Сега/