България, обичаме те!

Шоуто на Aerosmith започна с риалити в бекстейджа на „Локомотив” пред 25 000 души

„България, обичаме те!”, написа Стивън Тайлър в личния си Facebook профил часове след разтърсващия концерт на Aerosmith на стадион „Локомотив” завчера. Фронтменът на бостънската петорка не би всички рекорди по разговорливост, но подкоси колената на 25 000 души с опияняваща енергичност, харизма, която стапя айсберги от разстояние, и глас, чиято сила планини премества.

Титаните стартираха европейския лъч от турнето си Global Warming малко след 21 ч с минириалити в бекстейджа. Напорист оператор нахлу поетапно в индивидуалните гримьорни с размер на малко голф игрище, за да покаже как захапалият фас Джо Пери се облича на фона на гъгнещ блус; притихнал сред килимчета с азиатски мотиви Брад Уитфорд загрява с китарата; барабанистът Джоуи Крамър брои пейетите по гъзарското си елече и тръгва към сцената; басистът Том

Хамилтън надигна глава от книжка, за да приветства топло феновете. След кратко суетене пред окото на камерата се открехна и опакована с черни плащове на черепи врата – седнал с гръб на режисьорско столче мистър Тайлър рязко се обърна:

София, идваме, бейби!

Първите акорди на Walkin’ the Dog накараха публиката на възраст от 5 до 70 да се заоглежда трескаво за микрофон с пъстро торнадо от шалове. Дегизиран със сив цилиндър, фрак и слим джинси със змийски принт, Тайлър изникна от платформата с форма на език и рок концертът на годината започна.

Хитовата серия от Eat the Rich, Love in an Elevator, Jaded, Rag Doll и Cryin’ показа, че Aerosmith са машина за забавление, която далеч не е амортизирана. Тайлър навъртя най-малко 7 км в кросове по време на двучасовия лайв и изпоти търчащите по дирите му оператори. Хибрид между шаман, проповедник и изкусителен танцьор с гъвкав ханш, той протягаше черния си маникюр към публиката, жонглираше със стойката на микрофона, пазеше гърба на всеки от музикантите и отбиваше нашествието на балони във формата на сърце.

„Искам всеки от вас да грабне човека до него и да го целуне като за последно!”, призова Стив, а тълпата му отвърна с недоволно ръмжене. „Това никога няма да се случи, нали? Тогава се приберете у дома с половинките си и правете любов!”, посъветва той и запя I Don’t Want to Miss a Thing.

Кулминацията на вечерта бе заложена сред бисовете. След тонизиращата Walk This Way Aerosmith се сбогуваха, но се върнаха пет минути по-късно за изпълнението на Dream On. Емоционалният вокално китарен дуел между Тайлър и Пери на капака на бял роял бетонира у феновете усещането, че са станали свидетели на историческо събитие.  /Монитор/