Румен Петков бе разпитан по сигнал за купуване на гласове

rpetkov

Бившият вътрешен министър Румен Петков е бил разпитан в СДВР заради сигнал за купуване на гласове. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура. По случая е образувана прокурорска преписка. Сигналът е подаден в София, но е за купуване на гласове в региона на Плевен. По този повод около 8 часа тази сутрин Петков е извикан в СДВР. Пред „Нова телевизия“ той заяви, че преписката, по която е викан, е засекретена и не може да даде повече подробности. В последните седмици Петков отправи серия критични въпроси към премиера Пламен Орешарски.
„Преди месец Георги Първанов предупреди, че тези силови документи на властта, за съжаление, ще бъдат използвани по най-безскрупулния, най-циничния начин за злепоставяне на инакомислещите в правителството. И това вече е факт – специално на мой гръб вече около месец с различна интензивност”, коментира за „Фокус“ Петков. „Много силно се надявам, в кратък срок прокуратурата да обяви кои са хората, поканили на засекретена преписка журналисти. Защото тук цинизмът е ясен – преписката се засекретява, за да не мога аз да говоря, от друга страна – викаме журналистите, за да кажат: „Румен Петков го разпитват”. Този цинизъм трябва да е ясен за обществото. И ако прокуратурата не обяви бързо кои са извикали журналистите, а това е много лесно установимо – това означава, че прокуратурата е част от схемата за опозоряване”, подчерта той.
Румен Петков допълни, че след разговора в СДВР е останал с впечатления, че повече няма да бъде викан за разговор – служителите на дирекцията са подходили изключително професионално и коректно. „Нелепостта е видима с просто око. Но аз пак казвам, надявам се да бъде разсекретена преписката или поне в частта, която засяга мен и се надявам прокуратурата да стигне до тези, които са извикали журналистите на засекретена преписка. Т.е. секретността е нарушена от прокуратурата или от МВР”, каза още Румен Петков.
Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи във Варна, че вече има сигнали за купуване на гласове на предстоящия евровот. По тях работи група, включваща представители на прокуратурата, полицията и ДАНС. „Имаме създадена организация и мисля, че в голяма степен ще предотвратим тези негативни практики на изборите“, допълни Йовчев, цитиран от БГНЕС.