Разбиха мощен канал за цигари менте

Бивш шеф в МВР правел чадър над бандата по времето на Цветанов

Мощен канал за фалшиви цигари, действал на три континента, е бил разкрит от МВР и прокуратурата. В схемата е участвал бивш депутат, сменил няколко партии, а групата е получавала чадър от високопоставен ръководител на вътрешното министерство по време на управлението на Цветанов.

Това съобщиха пред „Монитор” разследващи, участвали в разплитането на аферата. Контрабандата се е вихрила през последните 4-5 години, а стойността само на един от договорите е 80 милиона лева. В момента разследващите проверяват колко контракта за доставка на папироси са били сключени.

Всичко започнало с регистрирането в Дубай на дружество, което се представяло за български тютюнопроизводител.

„В случая интересното е, че става дума за един клонинг за една паралелна структура, която е дублирала изцяло обществено-икономическите отношения”, коментира вчера пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Компанията била създадена от двама криминално проявени, като дружеството им се представяло за официален представител на световни производители на цигари от известни и утвърдени марки. Реално обаче продаваните папироси били ментета с лошо качество, произвеждани в две фабрики в Сърбия и Македония.

Според главния секретар на МВР чуждите търговски марки са били използвани без разрешение, а партньорите са въвеждани в заблуждение. „Сключвали са договори и са ощетявали както държавата, така и ЕС и водещи световни производители на тютюневи изделия – „Филип Морис”, „Бритиш америкън табако”, включително и „Булгартабак холдинг”, уточни Лазаров.

Произведените в Сърбия и Македония цигари пристигали у нас с фалшиви документи

и отивали в лицензирани складове със статут на временен внос с цел реекспорт. След това от България потегляли за пазара във Великобритания и страни в Азия и Африка.

Фалшивите цигари се предлагали предимно на търговци, които оперират на европейския пазар, защото там цените са по-високи, показало разследването. Средният договор за доставка бил на стойност от 80 млн. лева.

„Лицата са създали една куха фирма, регистрирали са я на юридическо лице в Дубай, което реално се явява един търговски представител. Съвсем незаконно са използвали чуждо авторско право, водили са разговори с контрагенти, сключвали са договори, по които обаче контрагентите са били въведени в заблуждение, че всъщност сключват договори с реални представители на „Филип Морис”, на „Бритиш Американ Табако”, на „Булгартабак холдинг”, разясни схемата главният секретар на МВР.

Оказва се, че компанията си е отворила офис и в България

Той е скрит от любопитни погледи и се намира в столичния кв. „Овча купел”. Седалището се помещава на третия етаж в бизнес сграда, до която се стига по черен път. Тя се намира на ул. „Александър Геров” 15.

„От 3-4 месеца работят тук, идват с черни лимузини, може би марка „Ауди” и ги спират точно пред входа, личи си, че са напред с парите”, коментираха хора от квартала пред „Монитор”.

Любопитен факт е, че близо 4 години срещу групата са били прилагани специални разузнавателни средства, но реални действия срещу престъпниците не е имало. Предполага се, че със СРС-тата лицата са били контролирани дали са точни в отчисленията, които са давали, за да бъде осъществяван чадър над тях. В същото време пък по този начин винаги замесените МВР шефове можели да си измият ръцете, че са разследвали престъпниците.