Панаир на занаятите пази духа на Балканите

96 майстори от Молдова, Македония, Събия, Румъния, Косово, Турция и България събира четвъртото издание на Балканския панаир на занаятите в Пловдив. 25 са участниците от чужбина, а останалите от страната.

70 шатри ще бъдат разположени на Малката главна в града от днес до 18 май. Във всяка от тях ще се демонстрират и представят традиционни занаяти като дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство, ковано желязо, ножарство, пачуърк, сарачество, стъклодухане, свещарство, изработка на художестевна керамика, народни носии, накити и бродерия, старинни оръжия, звънчарство и калоферска дантела.

Целта на организаторите  от Регионалната занаятчийска камара, Община Пловдив, ОП „Туризъм“ и Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие е чрез панаира да се покаже на гостите на събитието, сред които ще има и  туроператори от цял свят,  че духът на българина е жив.  Посетителите ще видят Пловдив като интересна и прилекателна туристическа дестинация, а самите майстори-участници  ще са облечени в атрактивни носии.

Четвъртото издание на Балканския панаир на занаятите ще бъде открито от 17 часа  на импровизирана сцена на Римския стадион. Половин час преди това атрактивно шествие, в което освен ансамбъл „Тракия”, ще  участват и самите майстори, ще мине по Главната улица. Събитието тази година ще вземе участие и в Европейската нощ на музеите и галериите, като за целта шатрите на различните занаяти ще бъдат отворени за посетители до 24 часа на 18 май. Като част от Панаира.

Бакаловата къща в Стария град също ще представи няколко традиционни занаяти като тъкане, резба, керамика, бижута и  предмети, изработени от царевична шума. /БНР/