ДКЕВР ще обяви резултатите от одита на трите ЕРП-та

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще представи днес пред медиите резултатите от  регулаторните одити на трите електроразпределителните дружества – „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „Енерго-Про Мрежи“ АД.

Проверката започна в началото на годината и обхваща дейността на мрежовите компании от 2008 г. досега. Това е третата проверка за същия период и по същите теми и вече веднъж – миналата година, същият състав на ДКЕВР (само с различен председател) вече заключи, че данните не дават основание за отнемане на лиценза на ЧЕЗ (по процедура, заведена срещу компанията от времето на ГЕРБ).

Няколко източника на „Капитал“ от енергийния сектор прогнозираха, че ДКЕВР ще наложи тежки санкции на трите дружества като ще ги мотивира с поредица от „повторни“ административни нарушения – липса на подписани от абонатите протоколи при смяна на електромери и липса на обществени поръчки при някои доставки до влошено качество на доставката на електроенергия.

Така регулаторът ще избегне да приложи по-строгата, но и спорна санкция – отнемане на лиценз. Тази процедура започна миналия месец заради прихващане от НЕК на вземания, които електроснабдителните дружества смятат, че държавната компания им дължи. /Дневник/