Напаст! Отвориха спешен телефон срещу змии

Трева до кръста опаса града. Жена гони с голи ръце две влечуги от детска площадка в “Южен”.

Десетки декари тревни площи в Пловдив не са окосени, тревата на много места стига до кръста и в нея се въдят кърлежи и влечуги. Само за един ден имахме два сигнала за змии, потвърдиха вчера за “Марица” от служба “Пожарна безопасност и защита на населението”. Горещият телефон, на който граждани могат да се обаждат, ако видят опасно влечуго, е 032/932 200.

Паникьосана жена е видяла две змийчета точно на детската площадка пред блока на бул. “Александър Стамболийски” 10-18. Сигналът е бил подаден и в район “Южен”. Отидохме на място, но не намерихме змии, разказаха от службата. Вторият случай е засечен в “Изгрев”. Змията е била забелязана на козирката на блока. Времето се затопли, а тревата е висока, това е рай за кърлежи и змии, коментират специалистите.

В Пловдив не са регистрирани отровни змии, вероятно става дума за смок, предполага кметът на “Южен” Валентин Василев. Той потвърди, че веднага след като уплашена жена от бул. “Ал. Стамболийски” е алармирала за змия, служителите от отдел “Екология” са хукнали на проверка. Обадихме се на “Градини и паркове” и те окосиха незабавно тревата около детската площадка, разказа шефът на “Екология” в кметството Евтимия Първанова. И тя твърди, че отровни змии в Пловдив няма.

Всички тревни площи в парковете са окосени и се надяваме, че скоро ще разчистят междублоковите пространства и крайните квартали, но нека хората да се предпазват, посъветва Валентин Василев. Той призова гражданите да окосят сами прилежащите площи до жилищните блокове и кооперации.

Трева до кръста има не само в “Южен”, но най-вече и в “Тракия”, където незастроените площи са в изобилие. Бурените са избуяли дори покрай големите булеварди. Не е окосена тревата и в парка на Младежкия хълм.

Коси се непрекъснато, без почивен ден, но валежите са много, казаха от “Градини и паркове”.

Доста от тревните площи във всички райони на града са частни и собствениците са длъжни да ги поддържат, напомниха от предприятието. /Марица/