Москва може да спре доставките на газ за Украйна

Постоянният представител на Русия към ЕС Владимир Чижов не изключи възможността Москва да спре доставките на газ за Украйна, съобщи РИА Новости. Причината е украинският дълг към „Газпром“, който властите в Киев не признават.

По-рано министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан заяви, че страната няма намерение да плаща за руския природен газ по новата по-висока цена. В момента руският газ за Украйна струва 485 долара за 1000 кубически метра, което е с около 25 на сто по-скъпо от средната цена за Европа. До 1-ви април Киев плащаше 268 долара.

От своя страна, руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че от 1-ви юни Москва ще изисква от Украйна да предплаща доставките на синьо гориво. Това се дължи на факта, че Киев не е платил задълженията си към компанията „Газпром“, които според руската страна, са 3,5 млрд. рубли. Украинските власти не признават този размер на дълга.

Вчера украинският посланик в България Микола Балтаджи предупреди, че има  реална заплаха за прекъсване на преноса на газ през Украйна заради неприемливата цена на суровината, наложена от Русия. /БНР/