Американският бизнес се изтегля от Китай

Над 50% от компаниите се готвят да приберат производствените си мощности от азиатската държава

Работната ръка в Китай вече не е толкова евтина и затова американските компании масово изтеглят бизнеса си от азиатската държава.

Американският бизнес напуска Китай и се връща обратно в САЩ, съобщи електронното издание Газета Ру. Европа също така призовава за реиндустриализация.

Американските корпорации намаляват инвестициите си в китайската икономика, се казва в годишния си доклад за състоянието на бизнесклимата в Китай, изготвен от Американската търговска камара в азиатската държава. Основните причини за спада на инвестиционната активност са създадените от правителството в Пекин бариери за достъп до местния пазар, както и забавянето на ръста на китайската икономика. „Със забавянето на икономиката на Китай се променя и поведението на инвеститорите“, обяснява председателят на Американската търговска камара Грег Гилън.

Изводите на организацията потвърждават и данните от допитване, проведено от „Бостънската консултантска група“, сред представители на крупния американски бизнес. В края на 2013 г. над 50% от американските компании с годишен оборот, надхвърлящ 1 млрд. долара, са планирали да предприемат действия за изтеглянето на производствените си мощности от Китай и за връщането им в САЩ, или пък активно проучват тази възможност.

Според бостънските анализатори т.нар. ришоринг – процес на връщане на изнесено в чужбина производство в родната страна – вече се превръща в тенденция. САЩ стават привлекателни за бизнеса заради собствените енергийни източници, които се разработват напоследък. Освен това работната ръка в Азия вече не е толкова евтина, както беше в миналото.

Експертите твърдят, че ришорингът не е от особена полза за промишлеността, тъй като сериозно ограничава възможностите за иновации и за развитието на нови индустрии. Когато преди четири десетилетия американските компании започнаха да изнасят мощностите си в Азия, едва ли някой е очаквал, че с течение на времето тази част на света ще се превърне в център за разработването и производството на едни от най-важните части на електронните устройства – батериите, пише Газета Ру. Така континентът се превърна в лидер в проектирането и производството на компактни литиево-йонни батерии, които са измислени в САЩ.

В Европа все по-често се чуват призиви за реиндустриализация. През януари т.г. ЕК публикува документ, озаглавен „За европейски промишлен ренесанс“, в който призова за предприемането на спешни мерки с цел реиндустриализацията на Стария континент. /Сега/