Нов превозвач, свързан с Ковачки, заплашва бизнеса на БДЖ

Нов товарен жп превозвач може да застраши серизно бизнеса на държавната компания “БДЖ – Товарни превози”. Компания, свързана с Христо Ковачки, е поискала лиценз за извършване на жп превози на товари.

Това става ясно от отговори на Министерството на транспорта на въпроси на “Труд”. Ведомството трябва да вземе решение дали да издаде лиценз до няколко месеца.

Искането е подадено от компанията “ТБД – Товарни превози”, а от бранша коментират, че то вече има нужните вагони и локомотиви. Справка в търговския регистър показва, че неин собственик е ТЕЦ “Бобов дол”.

Централата е свързана с Христо Ковачки. Ако новият жп превозвач получи разрешение, той вероятно ще започне да вози въглища от мините до централите, свързани с Ковачки. Сега дружествата са клиенти на “БДЖ – Товарни превози” през спедиторската фирма Ти Би Ел.

Дружеството е най-големият клиент на държавния превозвач. През 2013 г. компанията е осигурила 3,2 млн. тона товари, което е 35,9% от общия обем осъществени превози. Спедиторът има сериозни дългове към БДЖ, които към края на март достигат 11,4 млн. лева.

До 14 юни комисия в транспортното министерство трябва да разгледа подадените от кандидата за превозвач документи. Времето може да се удължи, ако комисията поиска допълнителни документи. След това тя трябва да направи доклад с предложения за издаване или отказ на лиценз. До 3 месеца след това министърът на транспорта трябва да вземе окончателно решение. /Труд/