САЩ: Големите контрабандни мрежи са риск за финансовия сектор на България

Контрабандните и трансгранични престъпни мрежи в България, в съчетание със свободата на движение на стоки и хора в рамките на Европейския съюз, представляват риск за българския финансов сектор, сочи докладът на Държавния департамент на САЩ за тероризма по света за 2013 г. Докладът отбелязва още, че вълната от сирийци, които търсят убежище, е предизвикала сериозни трудности в работата на държавните институции, които страдат от недостиг на средства.

Резюмето на пълния доклад отбелязва, че през 2013 г. България е продължила разследването на атентата в Бургас от 2012 г. „През септември България и САЩ разшириха двустранното си сътрудничество за борбата с тероризма, за да се отговори на терористичните заплахи“, пише още в документа.

„Масовата контрабанда в страната и трансграничните незаконни престъпни мрежи, в комбинация със свободното движение на стоки и хора в резултат на членството в ЕС, представляват рискове за финансовия сектор на България“, отбелязва Държавният департамент в частта „Противодействие срещу финансирането на тероризма“.

Докладът припомня, че България принадлежи към  Комитета по мерките срещу изпирането на пари на Съвета на Европа (MONEYVAL) и прилага закона на MONEYVAL от 2003 г. за мерките срещу финансирането на тероризма.

„През декември 2012 г. парламентът прие законодателни промени в този закон, както и в мерките срещу прането на пари. Промените ще разширят дефинициите на определенията за терористични средства, за да може да покрие тези, който са контролирани от определени лица и да посочва различните форми на контрол. Измененията ще въведат и изискване финансовите институции да наблюдават сложни и необичайно големи сделки“, продължава текстът.

Сирийската бежанска вълна

Напливът на сирийци, които търсят убежище, е изострил предизвикателствата пред осигуряването на безопасността по границите на България, създал е междуетническо напрежение и е предизвикал сериозни трудности в работата на държавните институции, които страдат от недостиг на средства, пише в доклада на Държавния департамент на САЩ.

„Съществуват опасения, че този поток от хора може да позволи на чуждестранни бойци да минат през България. Страната трябва да получи помощ от ЕС в размер на повече от 7 милиона долара, които ще бъдат предназначени предимно за справяне с бежанския приток. САЩ, заедно с други регионални партньори, поддържат редовно диалог с българското правителство за оценка и управление на риска“, продължава резюменто на текста за България.

Забавено сътрудничество

В частта „Законодателство, правоприлагане и сигурност на границите“ докладът отбелязва, че България преследва заподозрени терористи по няколко разпоредби на Наказателния кодекс. „През последните няколко години българското правителство се опитва да засили способността си да разследва и преследва терористите“, констатират от САЩ.

„Сътрудничество в правоприлагането между агенциите на САЩ и българските им колеги в исторически аспект винаги е било силно. Въпреки това правителството се смени и това реорганизира ключови полицейски звена, последва преназначаване на персонала и налагане на нови правила, забавяйки работа по общи случаи“, коментират още експертите от САЩ.

„САЩ и Министерството на вътрешните работи са си сътрудничили по продължаващото разследване за атентата в Бургас през 2012 г., който, според първоначалните разследвания, е извършен от лица, свързани с ливанската „Хизбула“. През юли главният прокурор на страната покани бомбени техници от ФБР в България, за да направят преглед на доказателствата, включително снимкови материали и видео, което пресъздава събитието. Екипът, който пристигна през октомври 2013 г., даде висока оценка на сътрудничеството на България и на високото качество на пресъздаването на атентата“, продъжлава текстът.

Той отбелязва, че Държавният департамент е предвидил Регионална стратегическа инициатива за финансиране на обучение на българските правоприлагащи органи в много области, включително разследвания за борба с тероризма и взривни контрамерки. /Дневник/