Културен фестивал в Ивайловградско отбелязва 100 години от геноцида над тракийските българи

Певци, поети и музиканти от балканските страни, както и изследователи на разорението на Тракийските българи и техни потомци се събират край ивайловградското село Хухла. Те ще се включат в двудневен културен фестивал под надслов „Мистериите на Хухла”.

Старт на празника ще бъде даден с отриването на фотоизложбата „Бадемовата Хухла” в читалището, а след това участници и гости на пролетния празник ще изкачат хълма Илинденя край селото. Любителите на природата и историята могат да разгледат Свелището водопад и Камъните на цар Дарий и Родостица, известни като Калето на Хухла, както и вила Армира  край Ивайловград или тракийските разкопки край село Микро Доксипара в Гърция.

Вечерта в читалището на Хухла ще бъде показан документален филм за експортирането на солунските българи през юни 1913 година. Автор на филма е Георги Дракалиев, внук на Коста Хаджиев, първият изследовател на хухленските родове. Документалният разказ проследява изселването на солунските българи с кораби в концлагер на гръцкия остров Трикери, където повечето умират при нечовешки условия.

Пролетното издание на „Мистериите на Хухла“ продължава и утре с кръгла маса на тема „Геноцидът – сто години по- късно”. Форумът ще бъде на открито в центъра на селото. В дискусията ще участват дипломати, историци, поети, писатели, публицисти, гости на Хухла. Ще бъдат дискутирани темите: „100 години от завръщането на Малоазийските българи“, „101 години от разорението на Тракийските българи“, „Къде бяха държавата и църквата?“, „Какво остана в историята, в  литературата, в учебниците, в киното, в театъра?“. Участниците ще изработят и гласуват петиция до Народното събрание с настояване за нов прочит на историята.

Също на втория ден от празника ще бъде връчена наградата „Почетен селянин“ на Мистериите на Хухла. Преди това в кръчмата „Центъра на света“ домакини и гости ще дегустират местни гозби и питиета, а също ще се надсвирват и надиграват.
/радио Пловдив/