Честваме 138-та годишнина от Априлското въстание

Днес се навършват 138 години от началото на Априлското въстание. То избухва на 1 май (20 април стар стил) 1876 г. в Копривщица. Обявено е предсрочно заради предателство. Началото е поставено с гръмването на първата пушка в Копривщица и изпращането на кървавото писмо от Тодор Каблешков до апостолите в Панагюрище.

Прибързаното обявяване на въстанието, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и липсата на координация между апостолите заради неопитността им предначертават бързия и кървав край на въстанието. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Близо 70 000 души са жертвите на турската армия по време на въстанието, сочат историческите сведения. Още преди края на въстанието са разрушени около 200 села с общо население повече от 75 000 души.

Макар и завършило с военен неуспех, Априлското въстание постига друга своя основна цел – народният бунт срещу репресиите и лишението от свобода намират силен и небивал отзвук в Западна Европа и Русия.

138-та годишнина от Априлското въстание се отбелязва днес с тържества в Клисура и Панагюрище.

Президентът Росен Плевнелиев ще се включи в честванията в Панагюрище. На площад „20 април“ в града държавният глава ще присъства на тържествена заря-проверка по повод Априлската епопея. Президентът ще приеме строя на почетния караул и ще произнесе слово.

В Клисура честванията ще започнат с отслужването на панихида за загиналите в Априлската епопея. След това на площада ще се състои тържествен митинг с поетичен рецитал.

Кулминацията е традиционната възстановка на Априлското въстание от участници от Национално дружество „Традиция“. В местността „Зли дол” ще гърмят стари кремъклийки пушки и черешови топчета. Ще бъдат показани моменти от подготовката на въстанието в Клисура, обявяването му и неговото потушаване.

В тържествата в Клисура ще участва вицепрезидентът Маргарита Попова, която ще произнесе слово и ще посети Историческия музей. Попова ще поднесе цветя пред паметника на героя от Априлската епопея в Клисура Никола Караджов.
/радио Пловдив/