Брюксел за пореден път предупреди България за „Южен поток“

„Южен поток“ никога не е бил приоритетен за ЕС.
Еврокомисията е обезпокоена, че промените в българския закон за енергетиката не съответстват на правилата на европейския вътрешен енергиен пазар, най-вече заради изключването на т.нар. морски газопроводи от ключови европейски разпоредби. Този въпрос ще се обсъжда на техническо ниво между експерти на комисията и български представители.

Преди промените в закона да минат на второ четене еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер ще се срещне отново с българския енергиен министър Драгомир Стойнев.
Комисията очаква България да не приема закони, които не съответстват на евронормите.

Ако „Южен поток“ бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство, ще има санкции.

Това казва говорителят на Йотенгер Сабине Бергер в коментар пред БНР на вчерашната среща между него и Стойнев. След нея българският енергиен министър заяви, че „Южен поток“ е важен за цяла Европа“ и че няма да бъде прекратен. Той обяви още, че България се движи в правилна посока с изпълнението на европейското законодателство и че проектът няма да спира и няма причини строителството на газопровода да не започне по план през май или юни.

Това са и заглавията в масовата българска преса днес. Още в четвъртък привечер обаче след като изявленията на Стойнев бяха разпространени от екипа на Йотингер заявиха обратното и напомниха, че правото на ЕС се отнася и за българските териториални води.

Днес базираната в Брюксел медиа EurActiv коментира срещата и изявленията след нея като „изгубени в превода“ и че двете страни са имали различни интерпретации на разговора.Очевидно за да изчисти противоречията, говорителят на Йотингер днес за пореден път ясно припомня позицията на комисията по всички ключови за проекта въпроси. И заявява, че „очаква България да обезпечи развитието и функционирането на „Южен поток“ в съответствие с европейското законодателство.

Преди да започне строителството, трябва да се спазят правила, свързани с обществените поръчки и екологичните изисквания. А преди газопроводът да заработи, трябва да се спазят нормите, свързани с вътрешния енергиен пазар.“

По думите й България, както и другите засегнати страни, са съгласни еврокомисията да обсъжда с Русия техническите и правни въпроси около „Южен поток“, а това означава и да се въздържа от приемането на законодателство, което не съответства на европейските норми.

Срещата между Йотингер и Стойнев беше ден след като в България беше организирано представяне на проекта, а изпълнителният директор на „Южен поток България“ Игор Елкин заяви, че има график и строителството започва през юни.
/Дневник/