Сайтове продават софтуер за подслушване, шпионската програма е от 299 до 1000 лв. за година

Шпионски софтуер за подслушване на телефони може да се намери на цени между 299, 590 и дори за 1000 лв. в интернет. “Наемът” за лиценза е за 12 месеца.

След като платите таксата, получавате мейл с пълни инструкции как да инсталирате програмата. В зависимост от операционната система на джиесема може да бъде през кабел, bluetooth, карта памет или директно като заредите индивидуален линк на дисплея.

Може да се ползва, ако решите да “следите” малкото си дете да не се изгуби, да проверите дали половинката ви изневерява или подчинените ви оплюват. Може да слушате разговорите на живо или на запис, както и какво пишат в Whatssup или Facebook. Възможно е да го инсталирате и на своя телефон, за да си правите резервни файлове.

“Изборът е ваш, ние само продаваме софтуера, а според общите условия, които подписват всички потребители, аз нямам пряк контакт с купувача, а и не ме интересува за каква го ползва”, обясни пред “Труд” собственикът на един от сайтовете, където се предлага подобен софтуер – Димитър Желязков. В общите условия там пише, че потребителят се задължава да го ползва само за контрол над семейни вещи и за родителски контрол, докато във всички останали случаи е забранено подслушването да се извършва без личното съгласие на собственика на апарата. В друг сайт директно пише, че подслушването на други хора е незаконно.

Юристи и експерти обясниха пред “Труд”, че продажбата на подобен софтуер и устройства е забранена от закона. Използването им също може да доведе до проблеми с правосъдната система.

В Наказателния кодекс има специален член 339а, който гласи: “Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.” Тоест ползвателят на техническото средство може да бъде подведен под отговорност, ако подслушва. На практика обаче никой не го преследва, защото в законодателството няма определение що е то “специално техническо средство” и според юристи въпросът е как би се използвала техниката.

“За такава може да мине и фотоапарат, тогава всеки човек ли ще бъде подведен под отговорност?”, попитаха експерти. По този начин ще се пречи на работата на журналисти, които правят разследвания с помощта на скрита камера и микрофон.

Дори в проекта за нов НК е отпаднал текстът за продажбата и призводството. Но и за него има становище на Върховния касационен съд, в който се казва, че трябва внимателно да се осмисли какво представлява специалното техническо средство.

Шпионският софтуер не оставя следи, но ако батерията ви пада нетипично бързо, а апаратът загрява, може да се усъмните, обясниха програмисти. Ако подозирате, че някой ви “слуша”, трябва да преинсталирате софтуера на телефона, за да му върнете производствените настройки.TСайтове продават софтуер за подслушване /Труд/