Каназирева: Скандалът с подписите е заложен в Изборния кодекс

„Ако управляващите бяха приели предложенията ни, днес нямаше да се стигне до този срамен гаф“

Безпрецедентният и срамен гаф с фалшифицираните подписи е заложен в новия Изборен кодекс, приет от Народното събрание без обществен консенсус, коментира председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив“ адвокат Дани Каназирева.

През септември миналата година тя внесе в парламента предложение с над 50 промени в Изборния кодекс. Те бяха подготвени от Инициативен комитет от общественици и юристи от различните региони на страната. Адвокат Каназирева беше поканена за участва в дебатите по кодекса като член на Обществения съвет.

Една от важните промени, които предложихме, беше да отпадне изискването партиите да събират хиляди подписи за участие в избори с мотив, че то неизбежно ще доведе до злоупотреба с лични данни на гражданите, напомни Каназирева. За съжаление, тази поправка беше отхвърлена, както и повечето от важните предложения, въпреки убедителния аргумент на Каназирева, че подписите се събират при регистрация на партията и това е напълно достатъчно, за да може една или друга политическа сила да се легитимира. Изискването за нови подписки на изборите е безпредметно и води до манипулации, защото ръководството на партия не знае доколко съвестно тази дейност се изпълнява от хората, на които е поверено събирането на подписите , счита юристката.

Според Каназирева управляващите сами си създават скандали, като залагат гафове в законите. Ако по време на дебатите за промени в Изборния кодекс бяха приети обоснованите и мотивираните предложения, сега нямаше за пореден път да се търсят виновни, коментира Каназирева.

Името на общинският съветник от „Обединение за Пловдив“ Владимир Кисьов също е включено в подписка за една от партиите, без той да е дал съгласие за това. Адвокат Каназирева не изключва да последват и други гафове заради недомислиците в кодекса. /Марица/