Премиерът ще реши за дефицита на здравната каса

orisharski

Надзорният съвет на здравната каса до дни ще се срещне с премиера Пламен Орешарски, с финансовия и здравния министър Петър Чобанов и д-р Таня Андреева, на която ще предложи два сценария за справяне с дефицита на институцията. Единият е за твърди месечни бюджети за болниците и за лекарствата, а другият е актуализация на бюджета на НЗОК в комбинация с допълнителни мерки, които да контролират преразхода, обясниха вчера за „Труд“ надзорници.“Решението трябва да вземе премиерът, тъй като то е политическо“, казаха членове на надзора.

„В здравеопазването не може да има фиксирани бюджети! Навсякъде по света в случай на недостиг в системата се активират предпазни и гаранционни фондове и проблемите се решават. Уви, у нас такива механизми вече няма“, каза д-р Цветан Райчинов, председател на лекарския съюз. Ако обаче твърдите бюджети станат факт, в момента те са прогнозни и се позволява надлимитна дейност, това значи или листа на чакащите, или пациентите да плащат за лечението си, независимо че са здравно осигурени.

Въвеждането на фиксирани бюджети изисква промяна в закона (сега те не са разрешени), а след това МЗ ще трябва да напише методика кои пациенти ще могат да се отлагат, за какъв период и кои няма да могат да се връщат. В Дания например има три степени на отложеност – до 2 седмици, до 2 месеца и до една година. /Труд/