Песен на Ред Хот Чили Пепърс ползвана в Гуантанамо за мъчения на затворници

Барабанистът на световно-известната група Ред Хот Чили Пепърс Чад Смит изрази отвращението си от американските власти, които са използвали музика на групата за да измъчват заподозрени в тероризъм арестанти в затвора в базата Гуантанамо.

Чад Смит

В новина разпространена от телевизията Ал Джазира задържаният в Гуантанамо Абу Зубайда твърди, че бил измъчван, като го принуждавали с часове да слуша песен на групата, която се въртяла постоянно и на високи децибели. Смит казва, че не е знаел, че федерални служители са ползвали песни на групата в затвора за мъчения.
„Чух за това наскоро…че рок и метъл парчета се ползвали за мъчения, но не и за наши песни. Нашата музика е позитивна, предполага се, че на хората им става готино да я слушат. Този факт много ме разстройва и не ми харесва. Пълна тъпотия. Може някои хора да считат, че музиката ни е дразнеща. Не ми пука, но те не трябва да правят така. Да не говорим, че и въобще не трябва да се прилагат мъчения.”

Коя точно песен на Ред Хот е била ползвана не става ясно, но ако е била Give It Away, тя може да подлуди човек дори и при еднократно слушане, камо ли да я въртят постоянно.


Кадър от клипа към Give It Away

Ред Хот Чили Пепърс не са единствената група „удостоена” с честта нейни парчета да се ползват за тормоз. Преди време и класиците от „Металика” се възмутиха, че и техни песни са ползвани със същото предназначение.